In Nederland moet een werknemer met een gemiddeld salaris ongeveer twee dagen werken om evenveel te krijgen, als wat de baas in een uur verdient.
Wie meer verantwoordelijkheid draagt en schaarse kwaliteiten bezit kan doorgaans rekenen op een hogere beloning. Maar de verschillen tussen wat topbestuurders verdienen en hoeveel doorsnee werknemers krijgen, kunnen flink uiteenlopen.
Weekblad The Economist combineerde data van Europese landen over het gemiddelde loon met de verdiensten van bestuursvoorzitters van grotere bedrijven. Het gaat daarbij om reguliere salarissen, bonussen niet meegerekend.
Het resultaat is een lijstje dat weergeeft hoelang werknemers met een gemiddeld loon moeten werken om het uurloon van de chief executive officer te evenaren.
Nederland: twee dagen werken voor uurloon baas
Nederland blijkt hierbij een middenmoter: het gemiddelde uurloon van bestuursvoorzitters ligt omgerekend op 384 euro. Daar moet een doorsnee werknemer ongeveer twee dagen voor werken.
De grootste verschillen tussen de bedrijfstop en de werkvloer zijn te vinden in Oost-Europa en, opvallend genoeg, in Spanje en Italië. In Roemenië moet een werknemer met een gemiddeld loon bijvoorbeeld zo'n 12 dagen werken om evenveel te verdienen als het uurloon van de baas. In Italië is dat ruim 9 dagen.
Bijzonder is sowieso dat de hoogste uurlonen voor topmannen en -vrouwen te vinden is in Italië en Spanje. Ook in Zweden levert het basissalaris van bestuursvoorzitters een relatief hoog uurloon op van 554 euro, maar het verschil met de werkvloer is veel kleiner dan in Italië en Spanje.
Lees ook op Z24
- De populairste ontslagtrucs van je baas
- Baas verhoogt eigen salaris als hij vader wordt
- Kritiek op je baas? Klaag anoniem
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl